Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

The shift in sharing deel 1

Door Bas Gezelle op 2 december 2016

shift in sharing
De wederopstanding van gerichte, gedoseerde en zelfs anonieme online communicatie

Vroeger was bijna iedereen anoniem online. Men had een willekeurige nickname en avatar. Met de opkomst van social media werd het steeds normaler en ook logischer om online dezelfde identiteit als offline aan te nemen. Zo wordt het offline imago ook online opgebouwd. Alles delen met internet vrienden en volgers, zo veel mogelijk foto en video’s uploaden en lekker veel inchecken. Maar hoe lang nog? We zien gerichte, gedoseerde en zelfs anonieme online communicatie weer zegevieren. In deel 1 zal ik de beweging rondom gerichte online communicatie duiden.

Men is zich sinds bewustwordingscampagnes zoals deze in Brazilië, maar met name door de onthullingen van Snowden over de NSA, (een koekje van eigen deeg ;-)) steeds meer bewust van hetgeen ze delen en met name ook met wie. Want zelfs mijn ouders weten de privacy instellingen van Facebook te vinden. Die zorgen er echt wel voor dat ze hun posts alleen met vrienden delen in plaats van het gehele internet.

velen f
Van delen met velen naar zij die het wat kunnen schelen

Maar ook in de vriendenlijst van Facebook zitten er genoeg mensen die echt niet alles hoeven te weten. Om iets met alleen echte vrienden te delen gebruikt men vaker een messaging app. Want als er iets geëxplodeerd is de afgelopen jaren dan zijn het wel apps als WhatsApp met 500 miljoen actieve gebruikers, overgenomen door Facebook voor 19 miljard, Telegram dat populair werd na deze overname, Line en WeChat.

Deze apps brengen het verleden naar het heden en maken weer gebruik van de meeste authentieke vriendenlijst, het telefoonboek in plaats van de social graph binnen social media. Meer en meer apps maken de connectie met het telefoonboek. Binnen social media worden enkele boodschappen met velen gedeeld, maar binnen deze apps worden veel meer boodschappen met minder mensen gedeeld.

Websites doen er daarom slim aan om zich niet alleen te focussen op Facebook of Twitter, maar juist ook te faciliteren dat bezoekers content kunnen delen via bijvoorbeeld WhatsApp. De Amerikaanse website USA Today biedt mobiel de WhatsApp share-button aan en publiceerde hier eind mei enkele cijfers over. Zo vindt 18% van alle shares via WhatsApp plaats. Wat meer is dan de shares via Twitter. Ook platformen als Shazam (10% van al het deelverkeer), Buzzfeed en Aviary ervaren deze shift in sharing.

In Nederland was Upcoming de eerste website die de Whatsapp share-button implementeerde. En niet zonder succes want Koen Droste, manager van Upcoming, geeft aan dat de afgelopen 3 maanden 43% van alle shares van artikelen gedaan werd via Whatsapp. Een groter aandeel dan via Facebook (25%), e-mail (18%) en Twitter (14%). Opmerkelijk is dat qua inkomend verkeer Whatsapp verwaarloosbaar is t.o.v. Facebook. Facebook shares hebben natuurlijk een groter bereik doordat Whatsapp waarschijnlijk echt in 1 op 1 communicatie gebruikt wordt.

Morgen deel 2!

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief