Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

The Great Re:Write. Leonard Brody op The Next Web

Door Ronald van Schaik op 28 april 2013

Leonard BrodyOp de eerste ochtend van The Next Web 2013 beklom Leonard Brody het podium.  Brody is – zoals bijna elke spreker op The Next Web – Serial Entrepeneur en daarnaast Venture Capitalist, visionair en schrijver.

Het thema van zijn verhaal was de enorme maatschappelijke ontwikkeling die de afgelopen jaren plaatsvindt, grotendeels door technologie gedreven. Een thema dat we bij andere sprekers ook terugvinden.

Op zich weten we best wel dat de ontwikkelingen hard gaan, maar als je er bij stil staat, een stapje terug doet en het allemaal eens overziet, realiseer je je pas hoe grootst de shift is.

Brody noemt dat The Great Re:Write. Definities en conventies verschuiven in hoog tempo. Hij focussed niet zozeer op nieuwe technologische mogelijkheden en verschuiving in mediaconsumptie, maar in een definitieve verandering in ons gedrag.

The biggest change is not technology, but human behaviour.

Hij stelt het nog iets scherper: we zijn eigenlijk zo enorm veranderd dat we eigenlijk niet meer passen in onze huidige wereld en de manier dat die is opgebouwd en gereguleerd.

De grootste maatschappelijke verschuivingen vonden plaats in de 200 jaar tussen 1754 en 1954. De industriele revolutie veranderde de manier waarop we werkten, hoe organisaties functioneerden en hoe de overheid bestuurde. Tel daar bij twee wereldoorlogen op en je hebt ingredienten die bepalend waren voor de inrichting van de wereld, onze waarden en ons gedrag. Wat er nu in 15 jaar, mede door toedoen van internet, is veranderd is ingrijpender dan wat er in 200 jaar verschoof.

Een paar voorbeelden:

– De manier waarop we relaties aangaan. Gaf je 15 jaar geleden schoorvoetend toe dat jij en je vriendin freaks waren die elkaar via het net hebben leren kennen, is die manier van een relatie aangaan nu de gewoonste zaak van de wereld.

– Soorten relaties. Gebruikelijk typen relaties als familie, vrienden, kennissen is nu uitgebreid met een nieuw soort virtueel-gebaseerde relaties, die van Facebook, Twitter en andere communities.

– Je persoonlijkheid. In feite besta je uit een fysiek persoon en een virtueel persoon en die twee persoonlijkheden verschillen vaak sterk van elkaar en gaan weer met andere fysieke en persoonlijke persoonlijkheden anders met elkaar om.

– Vertrouwen. Vertrouwen is van oudsher ontwikkeld op en bezegeld met fysieke signalen, oogcontact, lichaamstaal, nonverbale communicatie, een handdruk. Maar nu hebben we vaak meer vertrouwen in onze virtuele relaties dan onze echte relaties. Een anekdote om dit te onderstrepen; Leonard vroeg zijn vader of hij vroeger wel eens al de kinderfotos aan lantaarnpalen in de buurt had geplakt.  Zijn vader was verbaasd over dit belachelijke idee, weet jij veel wat voor freaks er in de buurt rondlopen. Toen Brody zijn vader wees op de foto’s van zijn kleinkinderen die hij op Flickr en Facebook had gezegd, viel hij stil. Ongemerkt is hij  zijn virtuele omgeving meer gaan vertrouwen dan zijn fysieke omgeving.

Dat zet je aan het denken. Maar het sterkste voorbeeld dat mij de ogen deed openen is de opmerking dat zijn familie sinds 150 jaar in de uitgeverij zat. Een instituut dat als een huis staat. Maar toch binnen 24 maanden failliet is gegaan. Natuurlijk, we weten wel dat verschillende industrieen moeite hebben met de nieuwe ontwikkelingen, denk aan de reisbranche, uitgeefbranche, muziekindustrie. Maar die ontwikkelingen die in fractie van tijd – wat zijn enkele jaren in de moderne tijden nou eigenlijk – plaatsvinden herdefinieren vaste structuren en instituten enorm.  

The Great Re:Write werd voorheen geinitieerd door instanties, de overheid. Maar nu vindt de shift vanuit mensen plaats. Onderwijs is een systeem dat vormend en bepalend is voor de inrichting van de maatschappij. Het aantal drop-outs is nog nooit zo hoog geweest. Dat komt omdat de nieuwe generatie zich nieuwe manieren van leren en vergaren van kennis eigen maakt. Ze zijn slimmer en kunnen zich niet meer vinden in de manier waarop het instituut Onderwijs functioneert. 

Kickstarter is een booster voor innovatie, gedreven door mensen zoals jij en ik en niet door grote corporaties. “We create the rules, de government follows”.

Nog zo’n voorbeeld dat bepalender is dan de gebeurtenis zelf; Tupac speelde op Coachella 10 jaar na zijn dood als hologram. Als daar wat over filosofeert kom je tot de conclusie dat er een nieuwe vorm van “leven” is. De scheidslijn tussen echt of virtueel, tussen levend of dood, tussen nu of het verleden wordt diffuus. Straks gaan we met onze kinderen naar “live-concerten” van Elvis of de Beatles.

Mensen vinden dit eng. Mensen vinden in de regel verandering eng en proberen dat te controleren. Maar verzetten heeft geen zin. “The train moves on. Either you’re on it or you’re not”

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f9u3-gHuzRc[/youtube]

 

 

 

 

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief