Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Scrum volgens een (voormalige) leek

Door Robert Lambregts op 27 augustus 2014

Bij Rhinofly maken we al geruime tijd gebruik van de agile werkwijze volgens de Scrum-methodiek. Nu had ik in mijn functie hier al wel vaker van gehoord en ook al wel informatie over gelezen, maar omdat ik nooit echt in een project waarin met Scrum gewerkt werd heb meegedraaid, was het voor mij eigenlijk vooral ongrijpbare theorie. In mijn ogen kwam het neer op veel overleg en weinig development. Dit veranderde echter snel toen ik een half jaar geleden als Scrum-master in een overheidsproject ben gestart.

scrum

Zoals we op Facebook en in onze nieuwsbrief al eerder hebben verteld zijn we in februari gestart met het verbeteren van de sollicitatie-flow bij de overheid. We hebben het sollicitatieproces op de websites WerkenbijdeOverheid, WerkenvoorNederland en de Mobiliteitsbank een flinke make-over gegeven en in dit project ben ik aangehaakt als Scrum-master. Zonder enige praktijkervaring, maar met een ervaren team van developers die allemaal al met Scrum gewerkt hebben en collega Roy als ervaren product owner.

Het persoonlijk aan den lijve ondervinden van deze werkwijze is een ware openbaring geweest. Het proces (zie ook de afbeelding hieronder) vanaf de allereerste sprint, of sterker nog, vanaf sprint 0 waarin alle epics en een groot deel van de stories worden bepaald, heeft ervoor gezorgd dat vanaf dag één al bij iedereen in het team op het netvlies stond waar we naartoe werkte. We hadden één groot doel voor ogen, wat we onderverdeelde in behapbare stories en werd gedefinieerd als subdoelen, zogenoemde sprint doelen. Concreet gedefinieerde werkzaamheden die leiden tot duidelijk geformuleerde deelprojecten, die aan het eind van elke sprint in een demo aan de product owner van de opdrachtgever en aan de stakeholders werden getoond.

scrum proces

Wat mij persoonlijk hierbij zo’n kick gaf is de mogelijkheden en vrijheden die ik in dit project kreeg. Ik kon naar harte lust het proces ervaren, gewoon door mee te werken in het project en de rol van scrum-master te vervullen. Voor degene die nog niet bekend zijn met de Scrum-methodiek (en die zich er echt eens in zouden moeten verdiepen, want het is onwijs boeiende materie); een Scrum-master heeft in zijn rol voornamelijk een faciliterende functie binnen het team. Hij zorgt ervoor dat het team ongestoord kan doorwerken aan het project en neemt obstakels, zogenaamde impediments, uit de weg. Daarnaast bewaakt hij het Scrum-proces. De spelregels zijn gegeven, de vrijheid creëer je zelf. En dat heb ik dan ook gedaan.

Met name voor opdrachtgevers is het eigenlijk een must om als product owner betrokken te zijn bij een project. Juist door deel te nemen aan het proces is vanaf de eerste sprint direct duidelijk welke richting het project op gaat. Door de korte lijnen en met de touwtjes in handen om richting te geven aan het verloop van het project, kom je als opdrachtgever in een Scrum-project nooit voor grote verassingen te staan. Je bent zelf verantwoordelijk en daardoor veel meer betrokken bij het team, maar vooral ook bij het uiteindelijk opgeleverde product aan het einde  van de ontwikkelfase.

CAM00610

Nu, een half jaar later, ben ik geen leek meer. Ik heb mijn theoretische blik kunnen verrijken met waardevolle praktijkervaring. Iets wat eigenlijk iedereen eens moet doen, ongeacht je functie binnen de organisatie.

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief