Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Ralph McQuarrie 1929 – 2012

Door Roland Lamers op 8 maart 2012

Afgelopen zaterdag is de legendarische illustrator Ralph McQuarrie overleden. Hij is 82 jaar geworden.
Ralph McQuarrie heeft via zijn prachtige illustraties vorm gegeven aan klassieke en iconische figuren, voertuigen en landschappen  die we allemaal herkennen en herinneren uit films.

Of het nu Star Wars is, Battlestar Galactica, Close Encounters of the Third Kind, of een van de andere klassieke films waar hij aan mee gewerkt heeft, het is fascinerend te zien hoe de oorsprong van veel van deze iconische beelden er uitzien.
McQuarrie starte zijn carrière als technical illustrator voor Boeing. Later werd hij gevraagd voor illustratiewerk voor Raiders of the Lost Ark en E.T.: The Extra-Terrestrial. Voor zijn samenwerking in de film Cocoon, ontving hij een Oscar in 1986.
McQuarrie ontwierp en visualiseerde de achtergronden voor de originale Star Wars trilogie, maar ook de meest herkenbare ruimteschepen en karakters zoals Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 en C-3PO.
In nagedachtenis van McQuarrie, schreef George Lucas op zijn website: ‘His genial contribution, in the form of unequaled production paintings, propelled and inspired all of the cast and crew of the original Star Wars trilogy’.

Mijn boekenkast is niet verlegen van een aantal prentenboeken en portfoliowerken van McQuarrie. Hij was een van mijn inspiraties om een tekenaar te worden. De energie en levendigheid dat McQuarrie overbrengt in zijn concept-art voor films, ben ik bij andere films nog niet verder tegen gekomen.
Ralph McQuarrie zal gemist worden, maar nooit vergeten. Zolang de universa hij heeft helpen creëren voortleeft in miljoenen huishoudens over de hele wereld.

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief