Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

PET design: Boek jij wel echt de vakantie die jij wilt?

Door Charlotte de Hilster op 26 mei 2014

De zomer staat weer voor de deur, het vakantiegeld staat (bijna) op de bankrekening dus tijd om die welverdiende vakantie te boeken naar de zon.

Afgelopen tijd heb ik een aantal berichten op Frank-ly geplaatst over PET design. Vandaag de derde in de reeks: Vakantiesites.

Niet alleen bij webshops en social media wordt PET design gretig ingezet, ook bij vakantiesites wordt er veel gebruik gemaakt van PET design om ervoor te zorgen dat jij bij hun een vakantie boekt.

Vandaag gaan we kijken hoe zij ervoor zorgen dat jij een vakantie bij hun boekt. Booking.com is daar een goed voorbeeld van.

vinkje

Booking.com

Booking.com is voor velen wel bekend. Je kunt hier wereldwijd hotels boeken. Je betaalt geen reserveringskosten en dat zie je terug in de prijs. Het aanbod is enorm dus er zit altijd wel iets voor jou tussen.

Booking.com is fan van PET design en ze zetten dit op veel plekken in. Ik vraag mij alleen af of ze het niet te vaak inzetten. Je wordt er namelijk continu op gewezen dat er nog maar een paar kamers beschikbaar zijn en dat er zojuist weer een reservering is geweest. Een bezoeker kan hier juist meer stress van krijgen en zich gedwongen voelen in plaats van dat het de bezoeker over haalt om een vakantie te boeken. Als er namelijk teveel PET design ingezet wordt op een site, dan is de kans aanwezig dat de gebruiker van gekheid niet meer weet wat hij moet doen en vervolgens de site verlaat.

 

De zekerheden van booking.com

Booking.com wekt op de homepagina het vertrouwen bij de bezoeker op door op te sommen waarom zij zo geweldig zijn.

Vinkjes

Door middel van vinkjes voor een aantal zekerheden te plaatsen, krijgen bezoekers het gevoel dat booking.com unieke zekerheden heeft en dat ze te vertrouwen zijn. We houden namelijk van opties die zeker zijn.

Stel je gaat een spel spelen met een emmer met daarin 30 knikkers. Van deze knikkers weet je dat er 10 knikkers rood zijn. De overige 20 knikkers zijn zwart en wit maar je weet niet precies hoeveel van elke kleur. Nu kun je kiezen uit twee versies van het spel: 1. Spel rood. Wanneer je een rode knikker uit de emmer haalt zonder te kijken, dan win je 100 euro. 2. Spel zwart. Wanneer je een zwarte knikker uit de emmer haalt zonder te kijken dan win je 100 euro. Doordat je zeker weet dat er in ieder geval 10 rode knikkers in de emmer zitten, kiezen we sneller voor het rode spel omdat dit spel ons zekerheid geeft.
(bron: wheelofpersuasion)

Door de zekerheden van booking.com overzichtelijk op te sommen,  geeft booking.com zekerheid aan de bezoeker en zal de bezoeker sneller een hotel reserveren bij booking.com dan bij de concurrent die geen zekerheden benoemt. Dit PET design element heeft kras.nl ook toegepast op hun website. Dat leverde 20% meer verkochte vakanties voor ze op!

 

Er zijn nog maar een paar kamers!

“If it is hard to get, people want it more”

Booking.com zet vaak schaarste in. Dit is een techniek waarmee ze aangeven dat er nog maar weinig kamers beschikbaar zijn en dat je er dus snel bij moet zijn omdat de kamer anders weg is.

Nog 2 kamers

Als iets schaars is, dan voelt het waardevoller en dan moeten we het wel hebben.

In de jaren ’70 is hier een onderzoek naar gedaan. Participanten moesten koekjes uit twee verschillende koektrommels beoordelen. In de eerste koektrommel zaten tien koekjes. In de tweede koektrommel zaten twee koekjes. Het waren echter exact dezelfde koekjes. Toch werden de koekjes uit de tweede koektrommel (waarin slechts twee koekjes zaten) beter beoordeeld dan de koekjes uit de eerste koektrommel (waarin tien koekjes zaten).

Daarnaast is schaarste een indicatie dat het een populaire kamer is en dan moet het dus wel goed zijn.  Dit past niet alleen binnen de schaarste techniek valt ook binnen sociaal bewijs. Mensen hebben namelijk de aangeboren drijfkracht om beslissingen en gedrag van anderen te kopiëren.

De derde verklaring voor het positieve effect van schaarste is dat we nu nog de vrijheid hebben om te beslissen om een kamer te reserveren. Wanneer de kamer niet meer beschikbaar is, dan hebben we deze vrijheid niet meer en dan kunnen we spijt krijgen dat we de kamer niet meteen hebben gereserveerd. Daarom reserveren we toch maar de kamer om dit te voorkomen.

Echter moet je schaarste alleen inzetten als je de bezoeker er niet mee in verwarring brengt. Booking.com moet nu namelijk van de Reclame Code Commissie deze manier van bezoekers overhalen onderzoeken. Dat booking.com nog maar twee kamers beschikbaar heeft bij een bepaald hotel wil niet zeggen dat de kamers van dat betreffende hotel op een andere site of bij het hotel zelf ook weg zijn. Let er dus goed op dat je deze techniek juist implementeert.

 

Dit hotel is populair!

Naast het aangeven dat er nog maar twee kamers vrij zijn in het hotel, geeft booking.com ook aan hoeveel andere bezoekers ook op hun website naar die kamer zitten te kijken.

Nog meer mensen bekijken dit

Dus als er nog maar twee kamers zijn en er 21 andere bezoekers ook die kamer bekijken, dan wil je niet diegene zijn die er net naast grijpt. En als je dan ook nog eens een melding krijgt dat er zojuist een reservering is gemaakt op de kamer waar jij zojuist naar hebt gekeken, nou dan druk je wel op die reserveringsknop!

meldingen detail

Wat booking.com dus doet is heel erg inspelen op angst en schaarste. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat je wel moet reserveren want anders ben je te laat en dan heb je straks spijt als je straks in die hotelkamer naast het spoor zit met uitzicht op de muur van het gebouw naast het hotel.

 

Je bent goed bezig!

Als je dan eindelijk een kamer hebt gereserveerd dan laat booking.com weten dat je goed bezig bent en dat je de beste deal hebt binnengesleept om je op die manier over te halen om je reservering definitief te maken.

Reservering

Want zeg nou zelf, wie wil er nou niet horen dat hij de beste deal heeft en goed bezig is? Ik in ieder geval wel!

 

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief