Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Nike reclame op Twitter verboden — eerlijk of onzin?

Door Matthijs Roumen op 28 juni 2012


Nike is het eerste merk dat in de UK een campagne op zwart gezet krijgt op Twitter. Kopt Guardian. Reden? Het was te onduidelijk dat de inhoud van de tweets commercieel van aard waren. De betreffende tweet:

Waarom werd de campagne verboden en is het wel zo eerlijk? We gaan er in deze post op in!

Het oordeel van Avertising Standards Authority

Op basis van een klacht vanuit het ASA werd de campagne verder verboden. Reden: Het is niet duidelijk dat het een commercieel bericht betreft. Een gemiddelde consument zal niet snappen dat zijn/haar idool hier Twittert in naam van een merk en niet vanuit zichzelf. Een vergelijkbare situatie deed zich eerder voor vanuit Snickers, waarbij Katie Price en Rio Ferdinand Twitterde over de chocoladebar. Hierbij werd echter wel duidelijk gemaakt dat het reclame betrof.

Waarom deze veroordeling zo belangrijk is

Ik geloof dat het een goed signaal is dat de tweets zijn verboden. BN’ers – maar ook de “gewone” consument met een groot/specifiek netwerk – krijgen steeds meer zendkracht. Een boodschap die door volgers snel wordt aangenomen. Je volgt immers iemand om zijn of haar mening. Als iemand iets aanprijst of praat over een product of dienst acht je dat hoog in waardering. Wanneer dit echter een betaalde bericht is, is dit gelijk een hele andere boodschap. Je leest het niet als mening, maar als commerciĆ«le mededeling — iets dat een hele andere lading aangeeft aan de boodschap.

Hoe het dan wel had gemoeten

Het toverwoord in deze context is disclosure. Wanneer er in de boodschap was aangegeven dat het een commerciƫle boodschap betrof, was het als zodanig herkenbaar voor de volgers en was het daarmee ook okay. De toevoeging van #ad aan het bericht was voldoende geweest als disclosure.

WOMMA & DDMA

Om dit soort marketing in goede banen te leiden bestaat in Amerika al enige jaren de WOMMA, de Word of Mouth Marketing Association. De WOMMA zet zich in voor eerlijke sociale marketing en geeft aan op wat voor manier je dit het beste in kan zetten en duidelijk kan maken naar de markt.

Op Nederlandse bodem bestaat de DDMA, de Dutch Dialog Marketing Association. Ook de DDMA houdt zich, in de vorm van de commissie social marketing waar ik ook een deel van uit maak, bezig met het sturen naar eerlijke sociale marketing in de vorm van de Code social marketing [pdf alert], waar ik mede auteur van ben.

Samenvattend

Om terug te komen op de titel van het bericht: Ik vind het eerlijk dat deze vorm van reclame is verboden en dat hiermee een duidelijk voorbeeld is gesteld voor de markt. Reclame moet als reclame herkenbaar zijn. Wat vind jij? Eerlijk of onzin? Laat het horen in de comments!

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief