Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

It's here: G1. En nou blij zijn!

Door Johan Voets op 23 september 2008

Maanden, herstel, jaren gingen de geruchten al rond. Het zou een telefoon worden, nee, een platform, nee toch een telefoon, nee toch een platform! Android zou het gaan heten. Orange zou de telefoons gaan verkopen. En toen ging O2 er mee aan de haal. Uiteindelijk blijkt T-Mobile de door HTC ontwikkelde G1 telefoon te gaan verkopen.  Tijdens een gortdroge en tamelijk donkere presentatie in New York werd hij om 16.30 uur NL-tijd voor het eerst getoond. Maar zitten we nog wel te wachten op een “gPhone“? Of….

Het gevoel is tweeledig.
Ja, sommige applicaties die tijdens de demo getoond werden (voornamelijk Google-dingen, ‘tuurlijk) waren pretty amazing.  Natuurlijk wil ik direct na het maken van een afspraak met een van mijn contactpersonen (opgeslagen in Google Contacts) zien waar ik precies heb afgesproken op Google Maps.  Meer voorbeelden geeft onze fietsende vriend hieronder:

Maar na het zien van dit filmpje, viel me ook op hoe betrekkelijk saai de interface van het Android Platform is. Natuurlijk, functioneren is ook belangrijk, maar in dit geval mis ik wel een beetje de “fun” in “functioneren”. De eerste reacties van bijvoorbeeld Engadget zijn ook wel opvallend: “Here’s some initial observations: the browser (Chrome Light, zoals Google het noemt -red.) is much choppier than the iPhone’s, there seem to be be two separate mail apps, one for Gmail and a separate IMAP app, and there seems to be no multitouch functionality.”

Tijdens het schrijven van dit artikeltje draait er vrolijk een Twitter-search mee. Opvallend: gemiddeld 10 nieuwe reacties met de term “G1” per minuut. Er wordt dus wel over gesproken. Veel over het design van de G1. Eerlijk gezegd vind ik het ook niet bepaald een mooie telefoon. Het is net of ze er op het laatst nog een blokje tegen aan moesten metselen voor de stevigheid. De “Fisher Price-look” is een veel terugkomende term online.  Smaken verschillen, dat dan weer wel.

Waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk het ontwikkelplatform Android. Na het succes van AppStore van Apple heeft ook Google een soortgelijke functionaliteit beschikbaar gesteld. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen die deze actie teweeg zal brengen. Mashable heeft de mooiste term: “The real story to watch will be the developer ecosystem that emerges around the device”.

We zullen in Nederland nog even moeten wachten op de eerste hands-on: de Europese lancering vindt plaats in het eerste kwartaal van 2009.

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief