Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

PET design: Hoe sociaal ben jij eigenlijk?

Door Charlotte de Hilster op 30 april 2014

Vorige keer heb ik het gehad over hoe webshops jou overhalen om hun producten te kopen maar ook hoe zij ervoor zorgen dat je bij twijfel toch tot aankoop overgaat en hoe je (altijd) meer producten aanschaft dan je eigenlijk van plan was.

Vandaag ga ik het hebben over sociale netwerken. Ik neem hierbij als voorbeeld LinkedIn. Hoe zorgt LinkedIn ervoor dat je op zoek gaat naar mensen om je netwerk uit te breiden, waarom je aan de slag gaat om je profiel zo volledig mogelijk in te vullen en waarom je anderen vaardigheden toe kent aan anderen.

logo

LinkedIn pakt het slim aan. Ook al is het een website waar niet iedereen na het vinden van een baan snel terug keert, LinkedIn zorgt er voor dat je genoeg gemotiveerd bent om je profiel zo volledig mogelijk te maken en je netwerk uit te breiden op het moment dat dit voor jou belangrijk is. Ze stimuleren je om een profielfoto toe te voegen, anderen aan te bevelen en op zoek te gaan naar andere connecties om zo je netwerk te uit te breiden.

Maar hoe zorgen ze er eigenlijk voor dat jij er tijd en moeite in stopt om jouw profiel zo volledig mogelijk te maken? Wat zijn hun trucjes om je zover te krijgen? Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt LinkedIn PET design op de juiste plekken.

 
Netwerk uitbreiden

Wanneer je binnenkomt op LinkedIn zie je direct hoe jij snel jouw netwerk uit kunt breiden door simpelweg je e-mailadres op te geven en op zoek te gaan binnen jouw contacten.

Om je over te halen om dit te doen, zie je direct een aantal profielfoto’s van jouw connecties en het aantal connecties uit jouw netwerk die deze methode ook hebben gebruikt om hun netwerk uit te breiden. Door te laten zien wie van jouw connecties deze methode hebben gebruikt en hoeveel, zul je sneller geneigd zijn om dit ook te doen. Binnen PET design heet deze methode Verbondenheid & Conformiteit. Stel een collectant komt bij je aan de deur voor een donatie dan zul jij veel sneller geneigd zijn om te doneren wanneer je op de donatielijst ziet dat je buren ook geld hebben gedoneerd.

Toch werkt deze methode niet voor iedereen. Niet iedereen is hierdoor overtuigd om dit ook te doen. Er zijn mensen die er huiverig voor zijn om zomaar hun e-mailadres op te geven zodat LinkedIn door hun contacten kan bladeren. LinkedIn heeft ook met deze groep bezoekers rekening gehouden. Door naast de knop een geruststellende tekst te plaatsen, laat LinkedIn zien dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Je e-mailadres is tenslotte veilig bij hun.

Netwerk groeien

 

Profiel aanvullen

Wanneer je jouw profiel bekijkt zie je bovenaan direct twee knoppen; “Complete your profile” en “Edit profile”. Doordat deze knoppen in verschillende kleuren zijn weergegeven valt de primaire actie beter op dan de secundaire actie. Doordat LinkedIn de nadruk heeft gelegd op de knop waarmee je je profiel volledig maakt, zullen de meeste bezoekers sneller geneigd zijn om hun profiel compleet te maken dan hun profiel te wijzigen. Binnen PET design heet dit Perceptual Incongruence. Dingen die we niet verwachten vallen ons op zoals een knop die er anders uit ziet dan de overige knoppen op de pagina doordat het een opvallende kleur bevat. Hierdoor zijn we sneller geneigd om op de opvallende knop te klikken dan op de overige knoppen.

profiel

Als dit je nog niet heeft overgehaald om je profiel volledig te maken, dan zie je halverwege de rechterkolom, door middel van een visualisatie, hoe sterk jouw profiel is. Elk moment binnen deze visualisatie heeft een naam. Zo ben je bijvoorbeeld een All-star wanneer je profiel bijna volledig is. Ook dit motiveert de bezoeker om zijn profiel aan te vullen. Wie wil er nu niet een volledig gevuld balletje en bestempeld worden als All-star? Het is een beloning voor je harde werken om je profiel volledig te maken. En zeg nou zelf… jij wil toch ook een schouderklopje voor alle tijd en moeite die je erin hebt gestopt om een zo fantastisch mogelijk profiel aan te maken?

sterkte

 

Vaardigheden toekennen

Wanneer iemand een vaardigheid aan jou heeft toegekend, dan moet je binnen je profiel aangeven dat dat ook daadwerkelijk een vaardigheid is die jij bezit. Wanneer je aangeeft dat dit een vaardigheid van jou is, krijg je vervolgens direct de mogelijkheid om dit ook voor anderen te doen. Doordat iemand anders dit kleine gebaar voor jou heeft gedaan, ben je sneller geneigd om dit ook voor anderen te doen.

Ditzelfde principe gebeurd ook wanneer je een uitnodiging krijgt voor een verjaardagsfeestje. Doordat jij speciaal bent uitgenodigd door een vriend om naar zijn verjaardag te komen, ben je sneller geneigd om dit voor hem terug te doen en om hem uit te nodigen op jouw verjaardagsfeestje. Binnen PET design is dit het principe van Wederkerigheid. Jij doet iets voor mij, dan doe ik iets voor jou.

En ook hier zie je dat de primaire actie een contrastkleur heeft gekregen zodat hij meer opvalt dan de secundaire actie. Hierdoor ben je sneller geneigd om nog meer suggesties te bekijken waarmee jij jouw connecties vaardigheden kunt toekennen.

endorse

 

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief