Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Fietsen 2.0

Door Jan Brünemann op 26 maart 2011

Nederland heeft de meeste fietsers van Europa. Nederland heeft tevens de meeste inernetaansluitingen van Europa. Wat valt er voor fietsende early adopters te halen?

Misschien wel de grootste vriend van de fietser is toch wel de fietsrouteplanner van de fietserbond. Deze site is  niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke of mooie website. Sterker nog, zo zagen websites er 6 jaar geleden uit.

De inhoud van de routeplanner is echter dik in orde. Voor de meeste provincies van Nederland is het aanbod van adressen en de actualiteit van de fietspaden uitstekend te noemen. Ook geeft de routeplanner heel veel informatie over je route. Hoe lang het duurt, hoeveel stoplichten je tegenkomt, hoeveel CO2 uitstoot je bespaart en hoeveel calorieën je verbrandt.

Daarnaast kun je je route uitprinten als goede beschrijving.

De modernste feature is echter de download functie. Hiermee kun je de route downloaden naar je GPS-apparaat. Waar GPS-apparaten vroeger alleen voor de echte die hard wandelaars en fietsers waren weggelegd, heeft tegenwoordig iedereen zo’n ding. Het zit namelijk ingebouwd in je smartphone! Elke zichzelf respecterende smartphone zoals de iPhone of een HTC heeft een GPS chip. En op internet zijn er heel veel leuke apps te vinden die daar gebruik van maken.

Mijn favoriete app voor GPS navigatie voor lopend of op de fiets is Locus, maar er zijn vele andere varianten voor andere smartphones. Het idee is namelijk hetzelfde. Deze apps kunnen de route die ik zojuist heb gedownload inlezen om mij vervolgens te laten zien waar ik ben en welke kant ik moet.

Het mooie is namelijk dat deze apps gebruik maken van de Open Cycle Map. Dit zijn open source (gratis) kaarten waar fietspaden met grote nauwkeurigheid op staan.

Zodoende kan ik dus zien of ik mijn geplande route volg en waar de fietspaden lopen. Handig toch?

But wait, there’s more! Stel dat je nou eens niet van A naar B moet maar op zondag een leuk rondje wil fietsen. Dan is de site van Bike Route Toaster een uitkomst. Ook niet de meest gebruiksvriendelijke website in de wereld maar wel krachtig. Hij maakt namelijk gebruik van de zojuist genoemde Open Cycle Map engine om fietsroutes te berekenen langs een aantal punten op de kaart. Dus als je een paar punten weet waar je langs wilt fietsen geef je dat aan op de kaarten en vervolgens berekent de Route Toaster alle fietspaden die je moet volgen.

Een stuk vrijer dan de van-A-naar-B routeplanner dus. En ook hier kun je je route downloaden om vervolgens met je smartphone in je hand een lekkere fietstocht te maken.

Allemaal ietwat omslachtig als je een ANWB fietskaart in de la hebt liggen maar dikke pret voor gadget freaks zoals ik. En zelfs als je een papieren kaart hebt zijn de online kaarten van Open Cycle Map en Open Street Map het uitchecken waard. Veel fietsplezier!

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief