Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Disclosure binnen sociale kanalen — maar hoe móet dat nou eigenlijk?

Door Matthijs Roumen op 28 oktober 2012


Flinke discussie op Twitter naar aanleiding van een nieuwe campagne vanuit Samsung. Een handjevol influentials heeft een Samsung Note 2 gekregen om te “testen” en tweets met bevindingen te delen met de hashtag #becreativenl. Resultaat is veel exposure, maar ook veel verwarring.

Het probleem is de onduidelijkheid over de aard van de telefoon (zelf gekocht, gekregen om te testen of betaald om erover te berichten). Zie onderstaande conversatie die start bij Frank Meeuwsen en vragen oproept bij Erwin Blom:

Je kan er veel van vinden (1, 2), maar de belangrijkste vraag is vooral; Hoe moet je in berichtgeving nou eerlijk omgaan met zo’n gekregen toestel?

De richtlijnen vanuit de DDMA

Hier zijn gelukkig richtlijnen (PDF alert) voor. Richtlijnen, want nóg niet opgenomen in de wet. Binnenkort wel anders, aangezien de Reclame Code Commissie heeft uitgesproken om deze richtlijnen op te nemen in haar code. Wat de code precies zegt is als volgt:

Openbaring relevante relatie
a. Iedere relevante relatie tussen de adverteerder en de verspreider moet duidelijk en op eenvoudig toegankelijke wijze openbaar worden gemaakt. Hiertoe dient ten minste de aard van de relatie vermeld te worden conform de suggesties in het addendum bij deze Code.
b. Een relatie is relevant indien:

 • wetenschap over deze relatie de geloofwaardigheid en herkenbaarheid van reclame kan beïnvloeden.
 • het doen van de reclame-uiting samenhangt met enig voordeel voor degene die de uiting doet.

En:

Maak gebruik van een hashtag, zoals:

 • #spon (gesponsored)
 • #paid (betaald)
 • #sample (sample)
 • Hierbij geldt dat 1 van de bovengenoemde hashtags vermeld dienen te worden in elke tweet. Initiële tweet was dus duidelijker geweest op de volgende manier:

  “De voorspellingen van het toetsenbord van de galaxy note 2 zijn goed! Geeft veel juiste suggesties met een paar letters. #becreativenl #spon”

  De oplossing?

  Maakt dit het al 100% duidelijker? Ik denk van niet, aangezien zeker nog niet iedereen op de hoogte is van de achterliggende betekenis van bovenstaande hashtags. Wel is het een flinke stap in de goede richting. Als elk merk het op deze manier zal toepassen wordt het vanzelf een stuk duidelijker. Zie ook het voorbeeld van de Nike #makeitcount case hier op Frank-ly.

  Ter verduidelijking ook nog een video die de code uitlegt:

  #Disclaimer: Ik ben mede auteur van de Social Marketing Guidelines voor de DDMA :-)

  Het archief

  Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

  Door naar het archief