Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

De sociale buzz rondom het #Koningslied in perspectief: Drie vergelijkingen in volume

Door Matthijs Roumen op 24 april 2013


Het Koningslied. Al dagen gespreksonderwerp op Twitter, Facebook en fora. Volgens de media in ieder geval, die niets anders roepen dan: “De sociale media ontploffen bijna door de buzz rondom het Koningslied!” en “Honderd duizenden berichten op het web staan in het teken van het Koningslied!”

Ik kan je vast verklappen: Dat is ook echt zo. Maar hoe verhoudt het Koningslied zich tot andere populaire onderwerpen? We hebben er 3 op een rij gezet om de buzz rondom het Koningslied in perspectief te plaatsen.


Koningslied buzz – afgelopen maand, dagweergave. Klik voor groot!

Wat allereerst opvalt is dat het Koningslied al een belangrijk onderwerp is van de afgelopen 5 dagen, iets dat goed zichtbaar is in bovenstaande grafiek. Normaliter leeft een hot topic een dag of 2, misschien 3 voordat het weer van de radar verdwijnt. De oorzaak hierbij is simpel: De media geeft er de afgelopen dagen een flinke slinger aan en het is een extreem makkelijk onderwerp om iets over te vinden.

1. ING minder besproken in korte tijd


ING buzz – afgelopen maand, dagweergave. Klik voor groot!

Natuurlijk is de vergelijking met ING een korte klap. Wat opvalt is dat ING met een flinke 40.000 berichten goed wordt besproken bij een storing. Het is een makkelijk onderwerp, klagen is altijd simpel, maar verdwijnt vervolgens ook weer relatief snel in beeld. Mogelijke redenen: Het probleem is opgelost dus er is weinig te klagen en/of ING reageert goed op berichtgeving.

2. Brrrrr! Een koude dag is nét zo erg


Buzz rondom kou – afgelopen 6 maanden, dagweergave. Klik voor groot!

Nederlanders klagen graag. Het liefst over het weer. En dat zie je al snel terug komen als je zoekt hoeveel mensen het over “kou” of “koud” hebben.

Een goede winterdag in december zorgt voor nagenoeg evenveel gesprekken over het onderwerp, een frisse dag in maart ook!

3. Boston grotere impact eerste uren


Boston buzz – 14 april tot nu, uurweergave. Klik voor groot!

Voor deze vergelijking met name gekeken naar primaire reacties: Wat wordt er in de eerste uren gesproken over het onderwerp?

Boston werd veelvoudig genoemd, met name in de eerste uren. Veel meer dan het Koningslied. Deze vergelijking kan duiden op het feit dat mensen graag als eerste het nieuws willen brengen (Boston), maar ook dat men in eerste instantie misschien nog een beetje voorzichtig is met eigen uitspraken (Koningslied).

Conclusie

Ja, er is énorm veel gesproken over het Koningslied. En natuurlijk is het een beetje appels met peren vergelijken. Toch schept dit naar mijn idee wel een perspectief hoeveel er wordt gesproken over het Koningslied in relatie tot andere onderwerpen.

Bovengenoemde data is achterhaald middels Coosto.

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief