Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

#buma; wat vindt de muziekindustrie er van?

Door Jasper Ceelen op 10 oktober 2009

3 rechthebbende partijen – een korte introductie

Het lijkt mij verstandig om dit bericht te beginnen met een korte uitleg over hoe muziekauteursrecht in zijn simpelste vorm werkt en welke partijen er betrokken zijn.

Deze drie verschillende partijen kunnen ervoor kiezen om lid te worden van de vereniging Buma om de exploitatie uit te besteden. Als je je als rechthebbende inschrijft bij Buma wordt het exploitatierecht van hun auteursrechtelijk beschermde werken exclusief overgedragen aan Buma. Stemra is een stichting die het mechanisch reproductierecht exploiteert, oftewel het laten persen van CD’s of vinyl en is in deze kwestie niet aan de orde.

2181660686_4971651f5b_o
comic: Geekandpoke op Flickr.com gelicenseerd onder: CC-BY-ND

Interview met artiestmanager Jacco van Lanen

Vandaag belde ik met Jacco van Lanen om te peilen hoe erg dit onderwerp leeft in de muziekindustrie. Ik vroeg hem onder andere of volgens hem bloggers iets bijdragen aan het succes van een artiest door muziek te plaatsen of alleen maar inbreuk maken op het auteursrecht. Jacco is voorzitter van de artiestenmanagers-vereniging MMFnl de Nederlandse afdeling van het wereldwijde iMMF en manager van bands als Room Eleven, Lucky Fonz III en Storybox.

Hij vertelt dat deze maatregelen al 1,5 jaar geleden door Buma/Stemra is aangekondigd. Hij vindt het opvallend dat er onder de grote groep mensen die, soms al jaren, verontwaardigd zijn over beleid van Buma/Stemra zich ook vaak componisten en tekstschrijvers bevinden. Jacco vindt dit vreemd want Buma/Stemra is een vereniging met een jaarlijkse ledenvergadering waar elk lid zijn mening kan laten gelden, als zich er tijdens deze ledenvergadering een meerderheid vormt zou deze invloed op het beleid uit moeten kunnen oefenen. Helaas ziet hij tijdens deze ledenvergaderingen vooral de publishers vertegenwoordigd die vaak een ander belang hebben dan componisten en tekstdichters.

Leeft deze kwestie ergĀ  in de industrie? Ja, ook binnen het MMF wordt er veel over gesproken en informatie over uitgewisseld.

Brengt de huidige aanpak van Buma schade toe aan artiesten? Naar mijn idee voor een groot aantal artiesten wel, want dit gaat ten koste van het belangrijkste promotiekanaal voor veel artiesten, namelijk mond-op-mond reclame op internet. Als fans straks geen video en audio meer kunnen embedden op de profielen van hyves en hun eigen blogs, wordt het erg lastig om nieuw materiaal van artiesten onder de aandacht te brengen van het publiek.

Wat vind je van de aanpak van Buma? Buma/Stemra heeft te kampen met behoorlijke problemen. Uit Stemra, de grootste melkkoe van de vorige eeuw, komen haast geen inkomsten meer door de teruglopende platenverkoop dus moeten ze zoeken naar iets nieuws. Het lijkt toch een beetje een actie van een bedrijf in nood.

Geldt dit voor grote en kleine artiesten? Ja ook voor grote artiesten zal dit van invloed zijn, hoewel in mindere mate. De kleine artiest is erg afhankelijk van het internet om naamsbekendheid te verwerven. Bij gevestigde artiesten, het woord zegt het al, is dat in mindere mate belangrijk, wel blijft video een goede manier voor grote artiesten om nieuw materiaal onder de aandacht te brengen.

Hoe belangrijk zijn bloggers voor artiesten? Bloggers zijn de afgelopen tijd steeds belangrijker geworden voor zowel grote en kleine artiesten. Er wordt helaas in de traditionele media steeds minder aandacht besteed aan popmuziek. Onlangs nog schrapte het NRC bijvoorbeeld haar pagina met popmuziek.

Hoe moet het nu verder? Voorop staat dat het netjes is om te betalen waar je gebruik van maakt. Als we de auteurs niet meer belonen, wordt het voor hun lastig om de mooie dingen te blijven maken waar wij zo graag naar luisteren. Er moet bij deze mensen ook brood op de plank komen. In de hele entertainmentsector wordt al een tijd gezocht naar de juiste vorm voor een afrekenmethode. Het moge duidelijk zijn dat de aangekondigde maatregelen van Buma voor de bloggers en fans en daardoor indirect voor muzikanten en auteurs (waar BUMA het eigenlijk voor doet) niet gunstig is.

Op dit moment is de muziekconsumptie groter dan ooit en is de consument meer en meer bezig met het ontdekken van nieuwe muziek. Het zou zonde zijn als deze kansen die het medium biedt teniet wordt gedaan door dit soort maatregelen. Het wordt tijd voor een compleet nieuw beloningssysteem voor auteursrechterlijk werk.

zou deze invloed op het beleid uit moeten kunnen oefenen

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief