Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

Book review: Psychology for Designers door Joe Leech

Door Nicoline Wouterlood op 4 augustus 2014

Psychology for Designers van Joe Leech is een hele korte introductie over hoe psychologie en design met elkaar verbonden zijn. En met heel kort bedoel ik extreem kort, je hebt hem zo uit. Ind deze (ook extreem korte) review vertel ik wat je van het boekje kunt leren.

Psychology for Designers

Het eerste hoofdstuk gaat over hoe meer begrip van psychologie je een betere designer kan maken. Cognitieve psychologie bijvoorbeeld, leert ons hoe mensen reageren binnen een bepaalde set van omstandigheden en hoe waarschijnlijk die uitkomst is. Theorieën die daar uit voortkomen kun je gebruiken in design.

Vervolgens gaat Joe in hoofdstuk twee in op een aantal verschillende soorten psychologie. Dat is op zich reuze boeiend (als je daarvan houdt), maar het voegt niet erg veel toe aan waar het boek over zou moeten gaan volgens de titel.

In hoofdstuk 3 legt Joe uit dat het voor designers slim is zich meer te verdiepen in psychologie. Hij geeft goede tips over hoe je je een weg kunt banen in de enorme hoeveelheid leesvoer op het gebied van psychologie. Je kunt beginnen met boeken, maar veel handiger is om te zoeken naar relevante studies. Joe legt uitgebreid uit hoe je die kunt vinden.

Daarna vertelt hij hoe je een studie kunt gebruiken in webdesign. Hij gebruikt hierbij het beroemde voorbeeld van Hick’s Law, waarbij een experiment gedaan werd met de keuze voor soorten jam in de supermarkt. Bij 24 verschillende soorten jam namen mensen niet eens de moeite om een smaak uit te kiezen, terwijl bij een beperkte keuze van slechts 6 soorten jam een groot percentage van de supermarktgangers wél jam kocht. Deze studie is ook in webdesign toepasbaar, bijvoorbeeld bij de keuze voor aantallen navigatie-mogelijkheden of items in een keuzelijst.

Dan komt het meest interessante hoofdstuk van het boek, hoe kun je psychologie inzetten om designbeslissingen te onderbouwen.

Van oorsprong gebruiken designers psychologie zonder dat ze het zelf doorhebben. “Design is often based around gut feeling and experience of what has worked before.” Jaren van ervaring maken dat designers beslissingen nemen op basis van gevoel. Dit gevoel vindt echter onbewust zijn wortels in de psychologie.

Op iedere knop, aanspreekvorm en layout is wel een psychologische theorie van toepassing. Je kunt psychologie dan ook goed gebruiken om specifieke design-issues op te lossen.

Ben je nog niet zo geoefend om te kunnen zien waar het niet lekker zit, dan is user research een goede manier om daarachter te komen. User research vertelt je vaak al snel of je design succesvol is of niet. Alleen, daar houdt het dan ook mee op: het vertelt je niet hoe je het probleem kunt oplossen.

(Hier wordt ook nog een klein uitstapje gemaakt naar het Hawthorne Effect: de manier waarop je user research uitvoert is alles bepalend voor de (bruikbaarheid van de) resultaten. De medewerkers van de Hawthorne Works fabriek werden onderworpen aan een onderzoek waarbij er onderzocht werd hoe de productiviteit omhoog kon. Echter, door het gevoel van observatie gingen de medewerkers harder werken, zodat het onderzoek eigenlijk geen zin meer hard.)

De conclusie is eigenlijk: je kunt psychologie in al zijn vormen inzetten om je design-issues op te lossen. Bovendien helpt begrip van de theorieën je om je designs beter te onderbouwen.

Het laatste hoofdstuk heb ik overgeslagen. Het gaat over het verbeteren van je skills in de psychologie door online te studeren of terug te gaan naar school, maar dat ben ik niet van plan.

Al met al een prima (hele) korte introductie, maar echt praktisch? Nee. Twee sterren.

Psychology for Designers – Joe Leech
Blog / Twitter

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief