Het archief

Dit archief bevat alles blogposts van de weblog Frank-ly. Dit blog is opgenomen in de website van Kaliber, waar we je vanaf nu op de hoogte houden van de nieuwste insights, trends en experimenten.

Archief

App Review: Facebook Home

Door Khalid el Khouani op 2 mei 2013

Al jaren werd er gespeculeerd over de Facebook Phone die uit zou moeten komen. Op 4 April werd het dan eindelijk aangekondigd. Facebook zou met een telefoon komen. Of eigenlijk meer een skin. Facebook Home zoals de dienst heet is een Android Skin die draait op een aantal Android apparaten (One X, One, Samsung Galaxy S3, S4 en de Note 2).  Daarnaast komt HTC met de HTC First waar Facebook Home op geinstalleerd zal zijn. Op 12 April is de app uitgebracht en we hebben dit dan ook getest.

Het eerste wat we zien is dat beeld centraal staat. Je ziet eerst een bericht van een Facebook-vriend met de profielfoto links bovenin en een grote afbeelding achter de post. Mocht de post geen foto bevatten dan wordt de timeline foto van de Facebookprofiel gebruikt. Doordat de foto een kleine beweging heeft krijg je het gevoel dat de telefoon “leeft”.

Zodra je op de app tapt krijg je je eigen Facebook icoon onderin zien en kan je die slepen. Hier heb je drie mogelijkheden: Messenger (groot onderdeel van Facebook Home), Apps (met alle apps die op je telefoon staan en homescreens waar je apps in kunt stoppen) en je hebt de mogelijkheid om terug te keren naar de standaard skin van je telefoon.

Nu zijn er een aantal dingen die niet lekker werken. Zo zijn de berichten op je homescreen niet altijd chronologisch. Verder heb je geen mogelijkheid om snel terug naar het begin te gaan. Ben je lekker aan het bladeren dan moet je weer helemaal terugbladeren als je de nieuwste facebookposts wilt zien (of je moet de Facebook app openen wat weer een extra handeling is). Verder like je met een dubbele tap. Iets wat we ook bij Instagram hebben gezien en wat een leuke toevoeging is.

Nog een erg fijne toevoeging zijn de Facebook Chatheads. Je kunt hiermee tijdens het gebruiken van je telefoon een melding krijgen. Je ziet hier de profielfoto van je Facebook-vriend en als je erop klikt dan komt het bericht in beeld. Het haalt je niet uit de app waar je in zat te werken en dit is een feature wat ook zonder Facebook Home te gebruiken valt.

Nu zal je waarschijnlijk denken: Wil ik wel een telefoon die voornamelijk draait om Facebook? Uiteindelijk zal de doorsnee Facebook-gebruiker vaker zijn wall bekijken, likes uitdelen en meer “leven” op Facebook omdat die er meer mee geconfronteerd wordt. De skin heeft zijn mankementen en het vertraagd het normaal gebruik van je smartphone maar door de Chatheads heb je een nieuwe functie erbij die verslavend is. Iets wat Facebook nodig heeft..

Het archief

Dit is het archief van Kaliber. In dit archief vind je al onze oude insights welke geen plek meer hebben gekregen op de nieuwe site.

Door naar het archief